- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 200 g zmielonych migdałów
- 150 g gorzkiej czekolady (70%)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 6 dużych jajek
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia*
SPOSÓB WYKONANIA :
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę posiekać, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Dodać wanilię i utrzeć. Dodać płynną czekoladę i zmiksować do połączenia. Wsypać zmielone migdały i orzechy laskowe, następnie dodać proszek do pieczenia i wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę o pojemności około 2,1 litra wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez 45 – 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie a następnie przełożyć na paterę i wystudzić do końca. Polać gęstniejącą polewa czekoladową i dowolnie udekorować.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ :
- 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 80 g gorzkich chocolate chips lub posiekanej gorzkiej czekolady
SPOSÓB WYKONANIA :
W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę. Podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do śmietanki wsypać chocolate chips i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Odczekać do lekkiego zgęstnienia polewy.
Babka czekoladowo – orzechowa bardzo dobrze przechowuje się w temperaturze pokojowej, pod przykryciem lub w pojemniku na ciasto.
Smacznego