ciastka546

Ciasto z malinami i czekoladą

    SKŁADNIKI :

 

  • 60 g masła                                                                                                                                          Ciasto_z_malinami_i_czekolada_2
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 240 ml maślanki lub kefiru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g gorzkiej czekolady, posiekanej lub w postaci drobinek czekoladowych (chocolate chips)
  • 250 g malin

      SPOSÓB WYKONANIA :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko, wanilię i dokładnie utrzeć do połączenia się składników.

Bezpośrednio do utartej masy maślanej przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz wlać maślankę. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać chocolate chips lub posiekaną gorzką czekoladę, następnie maliny i wymieszać.

Formę tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Po wierzchu posypać migdałową kruszonką (przepis poniżej).

Ciasto z czekoladą i malinami piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 – 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, odczekać do przestudzenia w formie.

Przed podaniem można oprószyć dodatkowym cukrem pudrem.

Składniki na migdałową kruszonkę :

  • 50 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 45 g masła, schłodzonego
  • 65 g migdałów w płatkach

   SPOSÓB WYKONANIA :

Cukier, mąkę i masło umieścić w naczyniu i szybko posiekać nożem. Dodać płatki migdałów i wymieszać.

Smacznego :-).

 

Comments are closed.