- 100 g masła
- 120 g białej czekolady, posiekanej
- 4 jajka
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 70 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych migdałów
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
DODATKOWO :
- płatki migdałowe do posypania
SPOSÓB WYKONANIA :
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić w garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do roztopienia się czekolady i powstania gładkiego sosu. Przestudzić.
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubić do powstania puszystej piany, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Powoli wlewać letni sos czekoladowy, dalej ubijając. Dodać skórkę z pomarańczy i ubić. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, zmielone migdały, proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Piec w niedużej keksówce lub formie na babkę (wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką pszenną) w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, polać sosem czekoladowym (lub podawać z sosem) i posypać płatkami migdałowymi.
SOS Z BIAŁEJ CZEKOLADY :
- 50 g białej czekolady, posiekanej
- 70 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
SPOSÓB WYKONANIA :
Śmietanę kremówkę podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną białą czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
Smacznego :-).