Składniki na bez mączne ciasto czekoladowe:
- 375 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 60 ml świeżo zaparzonego espresso
- 3 łyżki likieru baileys
- 4 duże jajka
- 125 g cukru
- 185 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 55 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
SPOSÓB WYKONANIA ;
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową – ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej.
W miseczce nad parującą wodą na małej mocy palnika (miseczka nie może dotykać wody) umieścić posiekaną czekoladę, espresso i likier. Roztopić, wymieszać do połączenia i otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.
W misie miksera ubić jajka z cukrem (125 g) do otrzymania bardzo puszystej masy jajecznej która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Masa jajeczna podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki i pozostawać na powierzchni reszty masy przez kilka dobrych sekund.
W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę z cukrem i wanilią.
Do masy jajecznej powoli wlewać sos czekoladowy, delikatnie wymieszać szpatułką by nie było smug. Dodać ubitą kremówkę, delikatnie wymieszać. Przelać do przygotowanej formy i wyrównać.
Bezmączne ciasto czekoladowe piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 180ºC bez termoobiegu przez około 50 – 60 minut. Patyczek włożony do ciasta może być oblepiony czekoladą, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. Wyjąć, wystudzić, schłodzić w lodówce przez noc.
DODATKI :
- 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki likieru baileys, schłodzonego
- 100 g truskawek, pokrojonych na plasterki
SPOSÓB WYKONANIA :
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem do gęstości. Na sam koniec dodać schłodzony likier i delikatnie wymieszać szpatułką.
Krem wyłożyć na ciasto przed podaniem, na kremie poukładać plasterki truskawek.
Kroić gorącym nożem – wkładanym na 2 sekundy do wrzątku i wycieranym do sucha.
* Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z ciastem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z ciastem. Ciasto pieczone jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku i zachowuje idealnie kremową konsystencję.
Smacznego :-).