ciastka546

Muffiny czekoladowo – bananowe

   SKŁADNIKI :

  • 3 średniej wielkości banany (waga 450 g w skórce)
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 duże jajkaMuffiny_czekoladowo_-_bananowe_1
  • 80 g jasnego miałkiego brązowego cukru
  • 225 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 g drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej czekolady

SPOSÓB WYKONANIA :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Banany dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać olej, jajka, cukier i zmiksować do połączenia. Do tak połączonych składników przesiać mąkę pszenną, kakao i sodę oczyszczoną. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na sam koniec dodać drobinki czekoladowe/posiekaną czekoladę i wymieszać.

Formę do standardowych muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki.

Muffiny czekoladowo – bananowe piec w temperaturze 170°C, najlepiej z grzaniem góra-dół, przez około 15 – 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Smacznego :-).

 

Comments are closed.