SKŁADNIKI NA CIASTO :
- 2 duże jabłka
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g jasnego brązowego cukru (miałkiego)
- 125 ml płynnego miodu
- 60 ml jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 duże jajka
- 30 g migdałów lub orzechów laskowych, bez skórki, z grubsza posiekanych
SPOSÓB WYKONANIA :
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 1 cm kostkę.
W jednym naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, jogurt, miód – do połączenia np. rózgą kuchenną. Bezpośrednio do nich przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać migdały lub orzechy laskowei pokrojone jabłka – wymieszać do połączenia.
Ciasto przełożyć do 12 papilotek wyłożonych w formie na muffiny, równo rozdzielając między papilotki. Posypać posypką orzechowo – cukrową.
Muffiny z jabłkami i cynamonem piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu, przez około 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
SKŁADNIKI NA POSYPKĘ :
- 40 g migdałów lub orzechów laskowych, bez skórki, z grubsza posiekanych
- 4 łyżeczki jasnego brązowego cukru (miałkiego)
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na posypkę wymieszać.