ciastka546

Muffiny z jabłkami i cynamonem

     SKŁADNIKI NA CIASTO :

  • 2 duże jabłka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonuMuffiny_z_jabłkami_i_cynamonem_1
  • 100 g jasnego brązowego cukru (miałkiego)
  • 125 ml płynnego miodu
  • 60 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 duże jajka
  • 30 g migdałów lub orzechów laskowych, bez skórki, z grubsza posiekanych

   SPOSÓB WYKONANIA :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 1 cm kostkę.

W jednym naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, jogurt, miód – do połączenia np. rózgą kuchenną. Bezpośrednio do nich przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać migdały lub orzechy laskowei pokrojone jabłka – wymieszać do połączenia.

Ciasto przełożyć do 12 papilotek wyłożonych w formie na muffiny, równo rozdzielając między papilotki. Posypać posypką orzechowo – cukrową.

Muffiny z jabłkami i cynamonem piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu, przez około 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

 SKŁADNIKI NA POSYPKĘ :

  • 40 g migdałów lub orzechów laskowych, bez skórki, z grubsza posiekanych
  • 4 łyżeczki jasnego brązowego cukru (miałkiego)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na posypkę wymieszać.

Smacznego :-).Muffiny_z_jabłkami_i_cynamonem_2

Comments are closed.