ciastka546

Muffiny z jabłkami i cynamonem

      SKŁADNIKI :

  • 190 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła, roztopionegoMuffiny_Izaura_2
  • 2 jajka
  • 180 ml mleka
  • 100 g jasnego brązowego cukru (miałkiego)
  • 1 łyżeczka esktraktu z wanilii
  • 150 g gorzkich drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady (ewentualnie deserowej)

  SPOSÓB WYKONANIA :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, mleko, wanilię i masło. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia się składników. Bezpośrednio do połączonych mokrych składników przesiać składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kawę, kakao. Wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników. Dodać drobinki czekoladowe i wymieszać.

Formę do muffinów wyłożyć 12 papilotkami (papilotki wystające ponad gniazdo formy do muffinów).

Do każdej papilotki nałożyć po pełnej 1,5 łyżki ciasta (wykorzystamy więcej niż połowę ciasta na muffiny). Następnie na środek ciasta czekoladowego nałożyć po 2 – 3 łyżeczki nadzienia serowego (przepis poniżej) i rozdzielić pomiędzy papilotki. Przykryć pozostałym ciastem czekoladowym.

Piec w temperaturze 170ºC bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polać polewą czekoladową.

Nadzienie serowe:

  • 250 g twarogu, tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 8 g cukru wanilinowego*

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć dokładnie łyżką.

Smacznego :)

Comments are closed.