Składniki na masę serową:
- 600 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie (dobrze jest wymieszać go pół na pół z ricottą, by masa serowa była delikatniejsza)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g*)
- 100 g drobnego cukru do wypieków
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE :
- 5 dużych jajek
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 125 ml wody
- 50 g gorzkiej czekolady (70%), posiekanej, roztopionej i przestudzonej
- 220 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SPOSÓB WYKONANIA ;
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka (w całości) umieścić w misie miksera i dodać do nich cukier. Ubijać do otrzymania kremowej pianki, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość a podnoszona na mieszadle miksera będzie opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund. Strużką wlewać wodę i olej nie zaprzestając ubijania. Dodać przestudzoną płynną czekoladę i zmiksować.
Bezpośrednio do powstałej mieszanki przesiać mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Powstałe ciasto przelać na spód formy.
Masę serową przełożyć do rękawa cukierniczego i odciąć końcówkę o szerokości około 1 cm. Wycisnąć kratkę na ciasto czekoladowe: najpierw robiąc szlaczek wokół brzegów formy, a następnie samą kratkę – wyciskając pasy masy serowej w pionie i poziomie.
Poduszkowca piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.