SKŁADNIKI :
- 100 g malin (mogą być mrożone, wtedy wcześniej trzeba je rozmrozić na bibułce)
- 85 g drobnego cukru do wypieków
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 4 łyżki limoncello (lub innego likieru cytrynowego)
- 400 ml creme fraiche*, schłodzonego
SPOSÓB WYKONANIA :
Maliny i połowę cukru rozgnieść widelcem. Kremówkę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier i limoncello. Creme fraiche również ubić (nie ubije się jednak tak dobrze, jak kremówka). Ubitą kremówkę delikatnie wymieszać z creme fraiche. Dodać maliny i wymieszać tylko kilka razy, by dały efekt marmurka.
Formę keksówkę o wymiarach 19 x 12 cm wyłożyć folią spożywczą. Wlać masę, wyrównać. Przykryć folią spożywczą i zamrozić.
Sos malinowy (coulis):
- 220 g malin (mogą być mrożone, wtedy wcześniej trzeba je rozmrozić na bibułce)
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki limoncello
SPOSÓB WYKONANIA :
Maliny, cukier i likier połączyć, wymieszać (można podgrzać, do rozpuszczenia się cukru), rozgnieść widelcem, przetrzeć przez sitko.
Zarówno semifreddo jak i coulis mogą być zamrożone do miesiąca. Przed podaniem semifreddo przełożyć do lodówki na godzinę. Podawać z malinami.
* Creme fraiche – jest rodzajem kwaśnej śmietany; mniej kwaśna niż tradycyjna, bardziej kremowa i bardzo gęsta, zawierająca około 30 procent tłuszczu. Można ją zrobić w warunkach domowych – wystarczy zakwasić śmietanę kremówkę (36%) niewielką ilością maślanki, pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aż bakterie ‚przetrawią’ kremówkę /źródło Wikipedia/.
Smacznego :-).