ciastka546

Semifreddo z malinami i limoncello

    SKŁADNIKI :

 

  • 100 g malin (mogą być mrożone, wtedy wcześniej trzeba je rozmrozić na bibułce)
  • 85 g drobnego cukru do wypieków
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonejsemifredo_1
  • 4 łyżki limoncello (lub innego likieru cytrynowego)
  • 400 ml creme fraiche*, schłodzonego

   SPOSÓB WYKONANIA :

Maliny i połowę cukru rozgnieść widelcem. Kremówkę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier i limoncello. Creme fraiche również ubić (nie ubije się jednak tak dobrze, jak kremówka). Ubitą kremówkę delikatnie wymieszać z creme fraiche. Dodać maliny i wymieszać tylko kilka razy, by dały efekt marmurka.

Formę keksówkę o wymiarach 19 x 12 cm wyłożyć folią spożywczą. Wlać masę, wyrównać. Przykryć folią spożywczą i zamrozić.

Sos malinowy (coulis):

  • 220 g malin (mogą być mrożone, wtedy wcześniej trzeba je rozmrozić na bibułce)
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki limoncello

SPOSÓB WYKONANIA :

Maliny, cukier i likier połączyć, wymieszać (można podgrzać, do rozpuszczenia się cukru), rozgnieść widelcem, przetrzeć przez sitko.

Zarówno semifreddo jak i coulis mogą być zamrożone do miesiąca. Przed podaniem semifreddo przełożyć do lodówki na godzinę. Podawać z malinami.

* Creme fraiche – jest rodzajem kwaśnej śmietany; mniej kwaśna niż tradycyjna, bardziej kremowa i bardzo gęsta, zawierająca około 30 procent tłuszczu. Można ją zrobić w warunkach domowych – wystarczy zakwasić śmietanę kremówkę (36%) niewielką ilością maślanki, pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aż bakterie ‚przetrawią’ kremówkę /źródło Wikipedia/.

Smacznego :-).

 

Comments are closed.