SKŁADNIKI :
- 250 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 125 ml (pół szklanki) mleka
- 60 – 70 g startej deserowej lub mlecznej czekolady
SPOSÓB WYKONANIA :
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i utrzeć (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Wsypać przesiane i odłożone suche składniki, mleko, wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać startą na tarce czekoladę, krótko wymieszać.
Formę o pojemności 2 litrów wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez 45 – 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie a następnie przełożyć na paterę, wystudzić.
Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.
POLEWA CZEKOLADOWA :
- 30 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 60 g deserowej czekolady, posiekanej
SPOSÓB WYKONANIA :
Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odłożyć na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić, by polewa lekko zgęstniała.
Smacznego :-).